Home / Tiếng Anh 9 / Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 18 (Có đáp án)

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 18 (Có đáp án)

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 18 (Có đáp án)

I. PHONETICS
(1-3). Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others.

1. a. gallery   b. gemstone   c. government   d. guest

2. a. god        b. hot              c. frost              d. ghost

3. a. clothes   b. potatoes     c. garages        d. caves

(4-5). Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others.
4.
a. capture
b. attract
c. advise
d. deny

5.
a. consumer
b. reasonable
c. advertising
d. furniture

II. GRAMMAR AND VOCABULARY
(6-25). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in each sentence.

6. We haven’t seen each other_______ last January.
a. for
b. on
c. since
d. in

7. Whether we need more food depends______ how many people turn_______ .
a. in – over
b. on – out
c. in – up
d. on – up

8. Too much exercise can be harmful but walking is good_______
a. for
b. at
c. to
d. with

9. I took your bag instead of mine______ mistake.
a. in
b. of
c. by
d. with

10. Many people are very concerned_______ global warming.
a. at
b. to
c. on
d. about

11. I couldn’t sleep_____ very tired.
a. although I am
b. despite I was
c. despite of being
d. in spite of being

12. The policeman saw two thieves_____ a girl’s purse and they caught them at once.
a. to steal
b. stealing
c. stole
d. stolen

13. Chinese people are very happy that the 2008 Olympic Games______ in Beijing.
a. will be held
b. will hold
c. are holding
d. hold

14. No matter how hard it is, we’ll keep_______ until we make it.
a. to try
b. tried
c. trying
d. try

15. Most rivers______ flow through the city are polluted.
a. what
b. whose
c. those
d. that

16. Remote controls are used to_________ with TV.
a. control
b. interact
c. connect
d. contact

17. I didn’t think I could ever get used to ______ in a big city.
a. live
b. living
c. lived
d. not live

18. Our class volunteered ________ the classroom during the maintenance workers’ strike.
a. to clean
b. cleaning
c. to cleaning
d. clean

19. The sign warns you not_______ right on the red light.
a. turn
b. to turn
c. turning
d. to be turned

20. Coming to England will be a good________ for you to improve your English.
a. possibility
b. occasion
c. opportunity
d. experience

21. What a nice day,________ ?
a. is it
b. isn’t it
c. does it
d. doesn’t it

22. I’ve got the______ powerful computer in the world.
a. little
b. less
c. lesser
d. least

23. I hadn’t been to New York before and .
a. neither Jane had
b. either Jane hadn’t
c. Jane had neither
d. Jane hadn’t either

24. ______ important tool the computer is! ~ I think so.
a. What a
b. How
c. What an
d. How an

25. We_____ a strange object in the sky when we________ down the hill.
a. saw – were driving
b. saw – drove
c. had seen – drove
d. were seeing – were driving

(26-30). Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting.

26. It is really annoyed (A) to talk to so(B) stubborn a person (C) like (D) him.

27. The taxi is such an (A) expensive means of(B) transport that people don’t take them (C) very often (D) .

28. Children enjoy telling and listening (A) to ghosts stories(B) , especially (C) on (D) Halloween night.

29. When (A) I came (B) in, everyone were watching (C) a film on (D) television.

30. The Internet is available (A) only in cities, so(B) I cannot easily (C) get access for (D) it.

(31-35). Use the correct form of the word given in each sentence.

31. Global communication was transformed by the_______ of the Internet, (invent)

32. Many teenagers feel _________ to talk to their parents about their problems, (able)

33. They planned to visit all the__________ sites and tourist___________ in Tokyo, (history – attract)

34. She was very_________ of her achievements, (pride)

35. We kept up a___________ for many years, (correspond)

III. READING
(36-45). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in the following passage.

A revolutionary change in human life (36)________ when early people began farming. People did not develop writing systems (37)________ thousands of year later. However, in a little more than fifty years people have (38)_______ computers that can do most of the (39)_____ which human beings can do! Such (40)______ is a little frightening. Will we use computers to control (41)________ world and make wars (42) more terrible than they are now? Or will we use them to (43) ______ the quality of life for all (44) ______? The students of today will have to decide (45) ________ the computers of tomorrow.

36.
a. occurred
b. depended
c. amazed
d. provided

37.
a. to
b. from
c. until
d. in

38.
a. invented
b. developed
c. contributed
d. devoted

39.
a. ways
b. works
c. actions
d. things

40.
a. movement
b. advantage
c. progress
d. transmit

41.
a. the
b. a
c. an
d. no article

42.
a. so
b. such
c. too
d. even

43.
a. exchange
b. improve
c. succeed
d. supply

44.
a. human
b. humane
c. humanity
d. humanist

45.
a. to use
b. using
c. how using
d. how to use

(46-50). Read the passage below carefully and choose the correct answer a, b, c or d.

Many people continue to skip breakfast despite its being the most important meal of the day.

Busy people often rush out the door in the mornings without giving their bodies the fuel they need to handle a long day at work. They end up feeling tired by the afternoon and resort to the office snack machine or biscuit tin.

Loysa Hourigan, from Nutrition Australia, said that catching up on food at lunchtime did not provide the body with enough sustenance to keep it going for the rest of the day. ‘Even if you have had lunch, you won’t have as much food as you need. Your brain gets, depleted of glucose and you feel tired,’ Ms Hourigan said.

According to Ms Hourigan, wholegrain bread and cereals provide endurance. Milk, eggs, and baked beans provide protein, which helps people to be alert. Rolled oats are also an excellent endurance food.

46. According to the passage, people should__________ .
a. not have breakfast
b. skip lunch
c. not eat snacks
d. have breakfast

47. The word ‘fuel’ in paragraph 2 means ___________ .
a. food
b. energy
c. nutrition I
d. tired

48. Ms Hourigan said that if we did not have breakfast, we would feel tired because________ .
a. we ate snacks and biscuits instead
b. there was no oxygen in our brain
c. our brain was full of glucose
d. our brain ran out of glucose

49. According to Ms Hourigan, which of the following is not mentioned as endurance foods?
a. Rolled oats
b. cereals
c. wholegrain bread
d. bananas

50. Loysa Hourigan might work as a____________ .
a. teacher
b. nutritionist
c. writer
d. business woman

IV. WRITING
(51-55). Choose the best sentence (a, b, c or d) made from the given cues.

51. How/ ungrateful/ you/ not greet/ former teacher/ meet/ him//
a.How ungrateful of you not to greet your former teacher when you met him.
b. How ungrateful you are not to greet your former teacher when you met him.
c. How ungrateful to you not to greet your former teacher when you met him.
d. How ungrateful of you not to greet your former teacher when meet him.

52. We/ rather/ spend/ holidays/ a farm/ seaside//
a. We’d rather spend on our holidays on a farm at the seaside.
b. We’d rather spend our holidays on a farm better than at the seaside.
c. We’d rather spend our holidays on a farm than at the seaside.
d. We’d rather spend our holidays on a farm than on the seaside.

53. He/ clever boy/ understand/ what/ you mean/ quickly//
a. He is so clever boy that he understands what you mean very quickly.
b. He is such clever boy that he understands what you mean very quickly.
c. He is a such clever boy that he understands what you mean very quickly.
d. He is such a clever boy that he understands what you mean very quickly.

54. We/ survive/ start/ work/ cleaner/ safer/ sources of energy//
a. We won’t survive unless we start working on cleaner, safer sources of energy.
b. We won’t survive if we start working on cleaner, safer sources of energy.
c. We will survive if we start work on cleaner, safer sources of energy.
d. We will survive unless we start working on cleaner, safer sources of energy.

55. My teacher/ advise/ 1/ take part/ English-speaking contest//
a. My teacher advised I to take part in the English-speaking contest.
b. My teacher advised I took part on the English-speaking contest.
c. My teacher advised that I should take part in the English-speaking contest.
d. My teacher advised that I could take part in an English-speaking contest.

(56-60). Rewrite the sentences so that they are nearest in meaning to the sentence printed before them.

56. The train journey from London to Bristol takes two hours.

It is a________________________________________________________________

57. The Vietnamese students find driving on the left difficult.

The Vietnamese students aren’t___________________________________________

58. Jane isn’t going to take part in the race and I’m not either.

Neither Jane__________________________________________________________

59. Be careful or you might fall.

If___________________________________________________________________

60. If you worry, you will find it difficult to get to sleep.

The more_____________________________________________________________

Đáp án
I.
1. b
2. d
3. c
4. a
5. a

II.
6. c  7. d  8. a  9. c  10. d
11. d  12. b  13. a  14. c
15. d  16. b  17. b  18. a
19. b  20. c  21. b  22. d
23. d  24. c   25. a

26. A (annoying)
27. C (it)
28. B (ghost stories)
29. C (was watching)
30. D (to)

31. invention
32. unable
33. historic — attractions
34. proud
35. correspondence

III.
36. a  37. c  38. b   39. d
40. c  41. a   42. d   43. b
44. c  45. d   46. d  47. b
48. d   49. d   50. b

IV.
51. a
52. c
53. d
54. a
55. c

56. It is a two-hour train journey from London to Bristol.

57. The Vietnamese students aren’t used to/ aren’t accustomed to driving on the left.

58. Neither Jane nor I am going to take part in the race.

59. If you are not careful; you might fall.

60. The more you worry, the more difficult you find it get to sleep.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *