Home / Tiếng Anh 9 / Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 4 (Có đáp án)

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 4 (Có đáp án)

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh – Đề số 4 (Có đáp án)

Để giúp các em học tập và ôn thi vào lớp 10. Cùng chia sẻ với các thầy cô, cùng các em học sinh đề thi thư vào lớp 10 THPT môn tiếng Anh.
Chúc các em học tốt, thi tốt.

I. PHONETICS
(1-3). Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others.

1. a. proud           b.  young          c. found                 d. out

2. a. school         b. Christmas     c. scholarship       d.  chopsticks

3. a. deaf             b. head             c. bread                d.  meat

(4-5). Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others.

4.
a. common
b. rubbish
c. machine
d. cyclone

5.
a. animal
b. bacteria
c. dynamite
d. pyramid

II. GRAMMAR AND VOCABULARY
(6-20). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in each sentence.

6. I had no money____ me when I came across a nice shirt.
a. by
b. at
c. on
d. over

7. Look_____ ! There’s a big hole in front of you
a. on
b. over
c. off
d. out

8. She often goes swimming ______ Sunday mornings.
a. on
b. over
c. in
d. at

9. Jack insisted that he didn’t need any help. I helped him anyway.
a. and
b. so
c. for
d. but

10. Thousands of people took part in a _____ of support for free higher education.
a. march
b. gathering
c. demonstration
d. crowd

11. It is estimated that four million ______ watched the show on television.
a. observers
b. onlookers
c. viewers
d. spectators

12. Some English words have the same pronunciation ___________ they are spelled differently, for example, dear and deer.
a. unless
b. since
c. even though
d. only if

13. If the engine gets too hot, it________ to smoke.
a. starts
b. is starting
c. would start
d. will be started

14. Do you know the man_______ over there?
a. stands
b. who stand
c. stood
d. standing

15. I hope the children soon got used_______ in much smaller house.
a. live
b. to live
c. living
d. to living

16. Help is needed for families________ homes were destroyed in the storm.
a. who’s
b. whose
c. which
d. whom

17. The seeds____ into flour which is used for pancakes, noodles and breads.
a. grinded
b. are ground
c. are grounded
d. ground

18. _____the gold medal, he will have to do better than that.
a. To win
b. So he wins
c. That he wins
d. Winning

19. When I first met him, he wore__________
a. a brown nice leather jacket
b. a nice leather brown jacket
c. a leather nice brown jacket
d. a nice brown leather jacket

20. ‘Won’t you have something to drink?’ ‘_________ ’
a. I’m sorry, I won’t.
b. Not for me, thank you.
c. I’m afraid I can’t.
d. I’ve no idea.

(21-25). Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting.

21. She cried (A) very hardly(B) when she heard (C) the news of (D) the accident.

22. It has been (A) a(B) long timewhen (C) I last wrote to (D) you.

23. The foodthat (A) my mother is cooking (B) in the kitchen is smelling (C) delicious (D).

24. We found some (A) garden furnitures (B) in that(C) old house we bought (D).

25. I know little (A) English, so (B) I’ll have this letter to translate (C) into (D) Vietnamese

(26-30). Use the correct form of the word given in each sentence.

26. The heating switches off _____________ . (automatic)

27. Malaysia has____________ climate. (tropic)

28. You should do what the_______________ told if you want to pass the driving test. (instruct)

29. He is a tourist guide so we all take his__________________ . (guide)

30. Your exam results are rather___________ . I expect you to do better. (disappoint)

III. READING
(31-38). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in the following passage.

A 9.0 – 9.1 magnitude (31)_______ followed by a tsunami hit the east coast of Japan in March 11, 2011. With an underwater depth of 29 km, this was the largest earthquake to ever (32)_______ Japan in recorded history. Documented as the 4th most powerful earthquake in the world, it was (33)_________ for the death of 15,894 people with 6,152 injured and 2,562 people (34)________ . It also affected 20 prefectures, with over 127,000 buildings (35)________ destroyed and over 272,000 buildings “half collapsed”. The earthquake also caused a near nuclear (36)___________ when there was a partial meltdown in 3 (37)__________ of the Fukushima Daiichi nuclear power plant, (38)____ is the 2nd largest nuclear disaster after Chernobyl.

31.
a. hurricane
b. earthquake
c. typhoon
d. cyclone

32.
a. occur
b. shake
c. strike
d. destroy

33.
a. resulted
b. sensible
c. reliable
d. responsible

34.
a. missing
b. crossing
c. passing
d. including

35.
a. strongly
b. fully
c. completely
d. frequently

36.
a. energy
b. disaster
c. weapon
d. waste

37.
a. contributors
b. controllers
c. stationers
d. reactors

38.
a. which
b. that
c. where
d. it

(39-43). Read the passage below carefully and choose the correct answer a, b, c or d.

MY HOME TOWN

I was born in Newcastle, a city in the North East of England. Newcastle is on the bank of the River Tyne. It is a quite big city of about 200,000 inhabitants. There is a cathedral and a university. There are five bridges over the River Tyne, which link Newcastle to the next town, Gateshead, where there is one of the biggest shopping centres in the world, the Metro Centre. ,

A few years ago, the main industries were shipbuilding and coalmining, but now the chemical and soap industries are important.

I moved from Newcastle ten years ago but I often return. I miss the people, who are so warm and friendly, and I miss the wild, beautiful countryside near the city, where there are so many hills and streams.

39. Newcastle is ___________________ .
a. a city near the North East of England
b. a city in the North East of England
c. a city in the North of England
d. a small town in England

40. Newcastle has________________________ .
a. one of the biggest shopping centers
b. a wild, beautiful countryside
c. a population of about 200,000 people
d. one bridge that links it to the next town

41. Gateshead has one of_______________ in the world.
a. the largest rivers
b. the most important shipbuilding industries
c. the most beautiful countrysides
d. the biggest shopping centres

42. According to the passage, the writer_____________ .
a. is still living in Newcastle
b. has never returned to Newcastle
c. doesn’t live in Newcastle any more
d. has come back to live in Newcastle

43. Which of the following is NOT true about Newcastle?
a. Its people is friendly.
b. Its main industry now is shipbuilding,
c. It has a cathedral and a university,
d. It is next to Gateshead

IV. WRITING
(44-46). Choose the sentence (a, b, c or d) that is almost the same in meaning as the sentence given.

44. You would like London if you visited it.
a. You’re unlikely to visit London.
b. You’ve never visited London,
c. You’re going to visit London soon.
d. You’ve already visited London.

45. Unlike his sister, Bob exercises every day.
a. Bob and his sister exercise every day.
b. Bob exercises every day, but his sister doesn’t.
c. Bob’s sister exercises every day, but he doesn’t.
d. Bob’s sister doesn’t exercise every day, and neither does he.

46. The bread was so stale to eat.
a. It was stale ‘to eat the bread
b. We cannot eat the bread because it was “burn.
c. Eating the bread was stale.
d. The bread was not fresh enough to eat.

(47-50). Rewrite the sentences so that they are nearest in meaning to the sentence printed before them.

47. Who will take care of the children when you are away?

Who will look_____________________________________________________

48. John could not find the way to the hotel.

John was not_____________________________________________________

49. The door was so heavy that the child could not push it open.

The door was too__________________________________________________

50. It’s ages since we met Lopez.

We______________________________________________________________

Đáp án

I.
1. b
2. d
3. d
4. c
5. b

II.
6. c
7. d
8. a
9. d
10. c
11. c
12. c
13. a
14. d
15. d
16. b
17. b
18. a
19. d
20. b

21. B (hard)
22. A ( since)
23. B (smells)
24. B (furniture)
25. D (translated)
26. automatically
27. tropical
28.instructor
29. guidance
30. disappointing

III.
31. b
32. c
33. d
34. a
35. c
36. b
37. d
38. a
39. b
40. c
41. d
42. c
43. b

IV.
44. b
45. b
46. d

47. Who will look after the children when you are away?

48. John was not able to find the way to the hotel.

49. The door was too heavy for the child to push it open.

50. We haven’n met Lopez for ages.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *